מטטרסוס אדוקטוס הינה תופעה שכיחה אצל תינוקות ומתאפיינת בעיוות של כף הרגל כלפי פנים. אף שהדבר תלוי בחומרת המקרה, הרי שהעיוות צפוי לחלוף אצל מרבית הפעוטות ללא טיפול מיוחד.
מה זה בכלל מטטרסוס אדוקטוס?
מטטרסוס אדוקטוס, באנגלית Metatarsus Adductus ובקיצור MTA, הוא העיוות המולד הנפוץ ביותר אצל תינוקות, ניתן לזיהוי מיום הלידה. העיוות בא לידי ביטוי בכף רגל נוטה פנימה אצל ילדים, כך שנוצרת צורה של קשת בכף הרגל (כמו בננה).
אף שמדובר בתופעה שיש בה כדי להלחיץ הורים טריים רבים, ברוב המקרים מדובר בעיוות קל יחסית, שצפוי לחלוף לחלוטין. במקרים חריגים יזדקק הילד לניתוח לתיקון העיוות ורק לאחר גיל 6.
גורמים למטטרסוס אדוקטוס
שכיחות מטטרסוס אדוקטוס עומדת על 5-7% מהתינוקות. כמו בתופעות רבות ישנם מקרים קלים ומקרים קשים יותר.
בעיוות ניתן להבחין כבר מרגע הלידה. ברוב המקרים מטטרסוס אדוקטוס נובע מצפיפות של התינוק ברחם, למשל בלידת תאומים, תינוקות במשקל מעל 4 קילו, במקרים של מיעוט מי שפיר ועוד. בנוסף, נמצא כי העיוות מופיע יותר אצל ילדים בכורים, כאשר אין הבדל בשכיחות בין בנים לבנות.
אבחון וטיפול ב-MTA
טיפול בכף רגל נוטה פנימה ניתן עד גיל 8 חודשים. ההמלצה היא להגיע בגיל מוקדם יותר לאורתופד מומחה לילדים ולתינוקות, בסביבות גיל 4 חודשים.
הטיפול ב-MTA תלוי בדרגת המקרה, בקשיחות ובגמישות של הרגל. ככל המקרה קל והתנועה ברגל גמישה, כך יש סיכוי שהעיוות יחלוף מעצמו ללא כל טיפול.
בדרגות משמעותיות יותר, או כאשר הרגל קשיחה עדיף לטפל.
בעת האבחון יבדק מנח הרגל וגמישותה. הרופא האורתופד ינסה לתקן את העיוות, במידה וקיימת גמישות ניתן לעשות זאת בקלות יחסית. במידה ולא, יקבלו ההורים הנחיה לטיפולי מתיחה וגירוי למשך מספר חודשים.
במידה והעיוות לא חלף על אף המתיחות, יתכן וייעשה שימוש בגבס או על ידי נעל שהיא מעין סד ייעודי על מנת להסדיר את העיוות.
בעבר היה נהוג לנעול לפעוטות בצורה הפוכה את הנעליים (כך שרגל שמאל נעלה את נעל ימין ורגל ימין נעלה את נעל שמאל). אולם, מאחר ששיטה זו לא הוכחה כיעילה, כיום אינה מומלצת.
פתרון נוסף הוא נעלי ציר ישר, המקבעות את הרגל. גם שיטה זו לא הוכחה כיעילה, אך עדיין יש אורתופדים העושים שימוש בשיטה זו (לדעתי ולדעת רוב האורתופדים בעולם העוסקים בילדים מיותר לחלוטין).
האם כף רגל נוטה פנימה יכולה להתיישר מעצמה?
ברוב רובם של המקרים, העיוות עובר מעצמו עד גיל 4. לאחר כשנתיים של הליכה, אצל 80-90% מהילדים צורת הרגל מסתדרת לבדה, גם ללא טיפול.
במקרים חריגים וקשים במיוחד, העיוות אינו חולף ויש צורך בניתוח. הניתוח הוא נדיר ומתבצע רק אחרי גיל 6.
כיצד תוכלו לסייע לילדכם?
תרגילים כמו פיזיותרפיה, מעין תרגילי מתיחות לכפות הרגליים מסייעות מאוד בשיפור התופעה ולהחזרת הרגל למקומה. גם תרגילי גירוי (דגדוג בצד הרגל) מסייע בכיווץ השרירים וביישור הרגל.
חשוב שההורים יקפידו על המתיחות בכל יום ובצורה יעילה בהנחיית הרופא המטפל.
חשיבות הפנייה לאורתופד
טיפול מוקדם במטטרוס אדוקטוס משמעותי לפתירת העיוות והחזרת הרגל למצבה הטבעי. אף שמדובר בתופעה שכיחה שיש ותחלוף עם הזמן, טיפול וליווי של אורתופד מומחה, תכוון את ההורים לטיפול המיטבי בהתאם לאופי המקרה.
איחור באבחון ובטיפול עלול לפגום בסיכוי הריפוי ועל כן יש חשיבות לפנייה מוקדמת ככל הניתן לרופא מומחה.
מטטרסוס אדוקטוס - טיפול ואבחון על ידי ד"ר מנחם זינגר
ד״ר מנחם זינגר – מומחה לאורטופדיה ילדים, הוא בוגר רפואה בהצטיינות, העוסק בתחום האורתופדיה החל משנת 1999. משנת 2006 בעל תעודת מומחה בכירורגיה אורתופדית העוסק אך ורק באורתופדיית ילדים.
משמש כמנהל היחידה לאורתופדית ילדים במרכז הרפואי וולפסון משנת 2016, חבר בחברה האירופאית והישראלית לאורתופדית ילדים, משמש כיו"ר החברה הישראלית לאורתופדית ילדים הנוכחי (2023-24).
ד"ר זינגר עוסק בכל תחומי אורתופדית הילדים ובדגש על מפרקי ירך בתינוקות וילדים, הבדלי אורך ותיקון עיוותים ובעיות בכפות הרגליים.
אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו לקביעת תור לייעוץ – נשמח לסייע לכם!